در حقیقت جعبههای تقسیم برای جلوگیری از اتصالات سیمها و آتشسوزی به کار گرفته میشوند و در همه ساختمانها برای برقکشی از جعبههای تقسیم استفاده میشود.
انواع مختلفی از جعبه تقسیم ها وجود دارد که هریک کاربرد مختص به خود را دارند و برای مکانهای ویژهای به کار گرفته میشوند. در این مقاله قصد داریم انواع جعبههای تقسیم را معرفی کرده و کاربرد هریک را به طور مفصل شرح دهیم.
در حقیقت جنس جعبههای تقسیم ساخته شده نقش مهمی در دوام و مقاومت آنها دارد و به منظور انتخاب جنس آن باید نکاتی را در نظر داشته باشید.
انواع جعبه تقسیم از لحاظ جنس
جعبه تقسیم فلزی
جعبههای تقسیم فلزی از مزایای زیادی نسبت به جعبههای تقسیم پلاستیکی (که از جنس pvc, ABS و فایبرگلاس است) برخوردار است. از مهمترین مزیتهای جعبههای تقسیم فلزی میتوان به مقاومت در برابر اشعه ماوراء بنفش اشاره کرد.
همچنین مقاومت این نوع جعبههای تقسیم در برابر شعله بسیار بیشتر از جعبه تقسیم های پلاستیکی است و همچنین این وسیله قادر است که در دماهای بسیار بالا و یا دماهای پایین شکل اولیه خود را حفظ کرده و دچار تغییر در برابر دما نشود.
اما باید بگوییم که جعبههای تقسیم فلزی علاوه بر مزایایی مخصوص به خود، معایبی نیز به همراه دارد. جعبه تقسیم های فلزی قیمت بالاتری نسبت به سایر جعبههای تقسیم موجود در بازار دارند و در ضمن سنگینتر نیز هستند. همچنین به دلیل اینکه این جعبههای تقسیمها از جنس فلز میباشند، رسانا بوده و لازم است که در هنگام نصب حتما به زمین نیز متصل شوند.
برخی از جعبه تقسیم های فلزی ممکن است که در اثر گذشت زمان و تماس با هوا و رطوبت دچار خوردگی نیز شوند که این خوردگی به جنس جعبههای تقسیم فلزی نیز بستگی دارد. به طور کلی جعبه تقسیم های فلزی به سه نوع تقسیم میشوند:
جعبه تقسیم استیلی
جعبههای تقسیم استیلی نسبت به دو نوع دیگر جعبههای تقسیم فلزی از قیمت پایینتری برخوردار است اما باید بگوییم که این نوع جعبههای تقسیم در مقایسه با جعبههای تقسیم آلومینیومی و فولادی سنگینتر بوده و همچنین در برابر خوردگی، مقاومت بسیار کمتری نیز دارد.
در نتیجه جعبه تقسیم فلزی را میتوان تنها در محیطهایی به کار برد که به دور از رطوبت هستند مانند فضای داخل خانه و از به کارگیری آنها در مناطق ساحلی باید اجتناب کرد.
جعبه تقسیم آلومینیومی
این وسیله از وزن کمتری برخوردار بوده و همچنین مقاومت آنها در برابر خوردگی بسیار بیشتر از جعبه تقسیم های استیلی است اما با این حال باید بگوییم که جعبههای تقسیم آلومینیومی به اندازه جعبه تقسیم فولادی مقاوم نبوده و هنوز هم امکان خوردگی در محیطهای مختلف وجود دارد.
جعبه تقسیم فولاد ضد زنگ
جعبه تقسیم فولاد ضدزنگ از مقاومت بسیار بالایی در برابر خوردگی و سایر عوامل آسیبزا برخوردار است و تنها ایراد آن این است که وزن بالایی دارد و برای به کارگیری آن باید به محیط مورد نظر توجه شود. در ضمن جعبههای تقسیم فولاد ضدزنگ به دلیل مزایایی که دارد، از قیمت بیشتری نسبت به سایر جعبههای تقسیم برخوردار است.
در حالت کلی برای انتخاب جعبههای تقسیم فلزی باید مزایا و معایب آن را در نظر گرفته و ارزیابی کنید که آیا پرداخت هزینه بیشتر ارزش خرید این نوع وسیله را دارد یا خیر.
جعبه تقسیم پلاستیکی
جعبه تقسیم های پلاستیکی در انواع مختلفی ارائه میشوند که هریک ویژگیهای مخصوص به خود را دارند که به بررسی آنها خواهیم پرداخت.
جعبه تقسیم PVC
جعبه تقسیم پلاستیکی که از جنس PVC یعنی پلی وینیل کلراید است، به دلیل مزایای مختلف از محبوبیت زیادی برخوردار شده است. از جمله مزایای جعبه تقسیم PVC وزن بسیار کم آن است. همچنین این نوع جعبه تقسیم ها در برابر خوردگی کاملا مقاوم بوده و قیمت کمتری نسبت به سایر جعبه تقسیم های موجود در بازار دارند.
از دیگر مزیتهای جعبه تقسیم PVC نارسانا بودن آن است که این قابلیت از بروز اتصالات مختلف جلوگیری کرده و دیگر نیازی نیست تا برای نصب این جعبه تقسیم ها اتصال به زمین نیز در نظر گرفته شود.
جعبه تقسیم های PVC در برابر مواد شیمیایی نیز مقاوم بوده اما باید بگوییم که این نوع جعبههای تقسیم نسبت به فلز از مقاومت کمتری برخوردار هستند. همچنین از دیگر معایب این نوع جعبه تقسیم ها این است که در برابر حرارت بالا مقاومت کمتری داشته و به سرعت تغییر شکل میدهند. در ضمن جعبه تقسیم های PVC در برابر اشعه ماوراء بنفش پایداری کمتری دارند و در دماهای پایین شکننده هستند.
جعبه تقسیم ABS
ABS یک نوع پلاستیک سخت و محکم است که در قیمتهای کم در بازار ارائه میشود. در واقع ABS در مقایسه با PVC در دماهای پایینتر مقاومت بیشتری داشته و در برابر ضربه از استقامت بالاتری برخوردار است. همچنین باید بگوییم که ABS در مقایسه با PVC قیمت بیشتری دارد و در مقابله با حرارت از دوام بیشتری برخوردار است.
همچنین ABS مانند PVC نارسانا بوده و نیازی به اتصال به زمین ندارد.
جعبه تقسیم فایبرگلاس
فایبرگلاس به عنوان یک نوع پلاستیک تقویت شده با شیشه در نظر گرفته میشود و در طیف وسیعی از دما، مقاوم و پایدار است. در ضمن فایبرگلاس غیر رسانا بوده و نیازی به اتصال به زمین ندارد. در صورتی که محیط مورد نظر شما نیاز به مقاومت در برابر مواد شیمیایی دارد استفاده از جعبههای تقسیم فایبر گلاس بسیار به صرفه خواهد بود.
اما همانطور که قبلا نیز بیان کردیم جعبه تقسیم های فایبرگلاس نسبت به فلزات قیمت کمتری داشته و وزن کمتری نیز دارند. در ضمن این ماده در مقایسه با فلز مقاومت کمتری در برابر آتش و حرارت داشته و لازم است که براساس شرایط محیط مورد نظر انتخاب جعبه تقسیم صورت گیرد.